söndag 15 januari 2012

I Göteborgs Posten

Femårige Victor Lövkvist gillade raketen bäst. Mamma Carina hade också raketen som favorit. Foto: Patrick Sörquist


Plundring på väg bort

Julgransplundring är inte så hett längre. I stället börjar julfirandet allt tidigare. "Traditionerna har flyttats framåt i tiden", säger etnologen Kerstin Gunnemark


På Gräfsnäsgårdens övervåning är det full action. Ett femtiotal barn och deras föräldrar dansar ut julen vid Adoptionscentrums julgransplundring i Slottsskogen. Carina Lövkvist har kommit för fjärde gången med sina två barn Victor och Alice.
- Det är bara här jag ägnar mig åt julgransplundring. Det har blivit ett bra sätt att träffa andra adopterade barn och deras föräldrar, säger Carina.
Victor, som är 5 år, tycker fiskdammen är mer spännande än plastgranen. Och julgransplundring verkar vara en försvinnande tradition. Marcus Bertilsson slängde ut sin gran redan dagarna efter nyår.
- Hade granarna varit bättre så hade vi inte slängt ut vår så tidigt. Det var inga barr kvar alls. Men nej, julgransplundring är inget vi bukar ägna oss åt, säger han.
I stället för att vänta till dagen före jul med att ta in granen, så skaffar många gran flera veckor före julafton. Folk fokuserar allt mer på traditionerna före jul, som advent och lucia, och glömmer bort trettondagen och tjugondag Knut.
- Julgranen kom ju först på 1800-talet, så julgransplundring är en rätt ny tradition. Men på 50-talet, när jag föddes, då var det vanligt, säger Kerstin Gunnemark, docent i etnologi vid Göteborgs universitet.
Våra traditioner förändras ständigt, menar hon.
- Det är fel att tänka att seder alltid har varit som de är i dag. Men samtidigt har vi ju ett behov av att saker återkommer. I vår globaliserade värld med så många olika kontakter mellan människor så finns ett behov av traditioner.


1 kommentar:

AndCa sa...

hahahaha, så du hittade denna också? Puss